08-03-13

Elke boom zijn gechiedenis

deco3.jpg

Elke boom zijn geschiedenis

 

Je moet niet Keizer, Koning of admiraal te zijn, wanneer een boom zijn volwassen kroondak krijgt, vormt hij de  glimlach van ieder bos en kunnen zowel in als beneden het kruid als struikgewas en eveneens in de boom vogels hun nesten bouwen. Een kunstenaar lijkt niet in staat zo’n pareltje te maken.

Toch worden er bomen gekapt, zoals in Hof van Leysen. Men is daar echter verstandig genoeg om  dood hout te laten liggen. De omkaderde foto laat zien hoe een nieuw leven  ontstaat op de resten van een boom. De tondelzwam, klimop en mos vormen dit fraaie beeldje.

Wanneer je als groenverliefde mensen mee laat genieten van dit juweeltje, krijg je toch veel begrip voor het leven dat zich hier afspeelt. De aardhommel, alvast de koningin, overwintert er graag. Als zij het overleeft kan ze ten strijde trekken tegen een bosmuis.  De ongelijkheid is groot. De koningin  heeft haar sterkste wapen, haar angel. Het is niet zoals de bij, die maar één keer kan steken.

De overstuur geraakte muis vlucht uit haar hol, waardoor de aardhommel eigenaar van de holle ruimte wordt. Ze moet nu wat kracht zien te winnen. Geen nood; de lentebloemen zijn in volle glorie zoals de bosanemoon, het speenkruid, om er maar een paar  te noemen. Ook daar is het stadsbos Hof van Leysen  rijk aan. Er komt nog licht genoeg op de bodem, want de bomen hebben nog geen bladeren. De ontbijttafel voor dit zwaarlijvig insect is gedekt. De kille maartse temperaturen maken haar nog traag en kwetsbaar. Het wordt dringend tijd om zich te nestelen in haar pas veroverd hol.

Zij doet nog alles zelfstandig. Alle de zeshonderd werksters  van vorig jaar zijn immers dood. Het is tijd om een nieuwe kolonie te stichten. Al snel komen de eerste geborenen haar hulp bieden om stuifmeel en nectar te verzamelen. De strijd van de aller-machtigste is gestreden. Haar schoentje is gezet om zorgeloos haar eitjes te leggen.

Dat is één facet om de rijkdom van een schijnbaar slordig onderhouden bos aan te tonen. Ook jij met je tuintje kan zo’n biotoop nabootsen. Het is het peper en zout van de natuur. Je hoeft echter je voorhoofd niet te fronsen als er een tak , stronk of stuk stam blijft liggen. Het is een zaligheid hoe mensen enthousiast te maken wanneer je hen het grillig verhaal vertelt over de natuur.

Natuurpunt is  een knap voorbeeld van hoe zij de natuur  verdedigen. Ga samen met een orkest van vogels en het gezoem van insectenarbeiders   op zoek naar het prille uitlopen van bomen, bosplanten en struiken. Er wacht je een grote rijkdom.

Als je met deze weetjes door een bos wandelt , besef dan goed hoe groot de ecologische waarden is van het zogezegd rommel, dat je weervind in de natuur. Als je haar combineert met je lievelingsplanten van je tuin, weet dan dat je kracht geeft aan twee elementen: namelijk de mens in al zijn facetten en de natuur met al haar rijkdom. Help zo een grotere verscheidenheid in het groen te behouden, wat wetenschapsmensen graag biodiversiteit noemen.

Helpen jullie ook een handje mee?

05:08 Gepost door Patrick Van Gampelaere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.