18-12-12

Zwaluwkruid

 
 
 
Zwaluwkruid is een andere naam voor stinkende gouwe ook wel wrattenkruid genoemd. Deze lelijk uitende plant draagt  een glimlach, voor wat zijn eigenschappen betreft. Het is een makkelijke inheemse plant die geen enkel puin hoekje in je tuin ongemoeid laat. Kunstenaars zouden wel eens op het idee kunnen komen om met het gele sap één of ander abstract schilderij te tooien. Mensen wijzen mij de weg deze plant te bestrijden. Het is toch onkruid hoor je dan al te vaak zeggen. Wanneer je hen vertelt dat het goed is tegen wratten klinkt de toon al wat milder. Een goede gezondheid is zo populair dat het niemand onbewogen laat.
 
Deze plant draagt ook de naam zwaluwkruid. Op het moment de plant bloeit ( in mei) tref je ook zwaluwen aan. Een bijgeloof van de vorige eeuw of zelfs nog vroeger vertelt ,dat moeder zwaluw haar blinde jongen met het sap in haar bek de kleintjes ziende maakte.
 
Zo'n verhaal is het peper en zout om het zogezegd onkruid te verdedigen. Wanneer je mijn raad toch wil volgen een wilde tuin aan te leggen samen met je lievelingsplanten raad ik je aan deze plant ( stinkende gouwe) één maal per jaar sterk te reduceren , met het oog dat het kruid  ruimte vindt om zich uit te breiden. Het vormt dan misschien een geruststelling dat een wilde tuin  niet te wild wordt.
 
Probeer het  maar.
 
Patrick Van Gampelaere

08:08 Gepost door Patrick Van Gampelaere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-12-12

Niet enkel het stof afvegen

 
Mijn gezicht kan wel achter rook verdwijnen, zonder mij daarvoor te moeten schamen .Ik merkt toch in de kranten en tijdschriften dat er wat mis loopt met onze planeet. Zonder te willen functioneren als een profeet en de beker der onschuld te  drinken denk ik  dat het geen kunst is wat wij met zijn alle verrichten.
 
Moet soms het mes op de keel gezet worden alvorens wij een stap zetten. We zijn het unaniem over eens dat de natuur wonderbaarlijk is en dat we in eerste instantie moeten denken aan de mens. Laat ze toch niet teveel bouwen in het bos.
 
Ik heb  de gewoonte aangenomen mij uit te drukken op een kunstzinnige manier. Erg groot is dat niet, maar het geeft toch bodem onder de voeten. Hoe teer de scheut wel is en hoe helder de knop wordt weergegeven , in een graf belanden zonder enig zinnige daad in je leven verricht te hebben wil ik niet .
 
Op mijn blog moet niet gereageerd worden en  geen poorten geforceeren. Ik tracht te leven met een zuiver geweten, met het besef dat een mens alleen ,niets kan veranderen. Krul je krachten bij elkaar en spreek een heldere taal als het gaat over onze planeet.
 
De groene rakker

07:00 Gepost door Patrick Van Gampelaere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-12-12

elke dag

 
Elke dag opnieuw wordt er een nieuwe bloem ontdekt, omdat men het niet laten kan met de nieuwste soorten op de markt te komen. Vaak zijn het heel kleurrijke bloemen het liefst zo bombastisch mogelijk. Men is al zover instaat om meeldraden te vervangen door kroonbladeren.
 
De kracht van de natuur bestaat er in een rijkdom uit te stralen door hun verscheidenheid. Wat is er nu niet mooier dan een bloemenweide vol diverse bloemen? Boeren krijgen zelf geld om hun weide wat later te maaien,waardoor vogels de kans krijgen zich wat langer te verstoppen daar in het hoge gras.
 
Toch heeft de natuur het lastig om hun diversiteit te behouden, de zogenaamde ' biodiversiteit'. Grote landen geraken het maar niet eens om tot een overeenkomst te komen om dat verlies een halt te roepen. Het probleem is, het brengt niet op. Oudere mensen reageren nog al eens gelaten ' het zal mijne tijd wel duren'
 
Er zijn kunstenaars genoeg die er een thema zouden kunnen van maken. Als de boodschap maar over komt, hoe dan ook. Wees zuinig met de natuur.
 
 

06:46 Gepost door Patrick Van Gampelaere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |