18-12-12

Zwaluwkruid

 
 
 
Zwaluwkruid is een andere naam voor stinkende gouwe ook wel wrattenkruid genoemd. Deze lelijk uitende plant draagt  een glimlach, voor wat zijn eigenschappen betreft. Het is een makkelijke inheemse plant die geen enkel puin hoekje in je tuin ongemoeid laat. Kunstenaars zouden wel eens op het idee kunnen komen om met het gele sap één of ander abstract schilderij te tooien. Mensen wijzen mij de weg deze plant te bestrijden. Het is toch onkruid hoor je dan al te vaak zeggen. Wanneer je hen vertelt dat het goed is tegen wratten klinkt de toon al wat milder. Een goede gezondheid is zo populair dat het niemand onbewogen laat.
 
Deze plant draagt ook de naam zwaluwkruid. Op het moment de plant bloeit ( in mei) tref je ook zwaluwen aan. Een bijgeloof van de vorige eeuw of zelfs nog vroeger vertelt ,dat moeder zwaluw haar blinde jongen met het sap in haar bek de kleintjes ziende maakte.
 
Zo'n verhaal is het peper en zout om het zogezegd onkruid te verdedigen. Wanneer je mijn raad toch wil volgen een wilde tuin aan te leggen samen met je lievelingsplanten raad ik je aan deze plant ( stinkende gouwe) één maal per jaar sterk te reduceren , met het oog dat het kruid  ruimte vindt om zich uit te breiden. Het vormt dan misschien een geruststelling dat een wilde tuin  niet te wild wordt.
 
Probeer het  maar.
 
Patrick Van Gampelaere

08:08 Gepost door Patrick Van Gampelaere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.