12-06-12

De hondstong

 
 
 

Dan Hondtstonghe

 

Rembert Dodoens maakt nogal eens gemakkelijk vergelijkingen met eigenschappen van andere planten . Zo staat te lezen dat de Hondstong  bij rijpheid van de zaden deze gemakkelijk

 blijven kleven in je kleren of in de vacht van één of ander zoogdier. Zijn vergelijk met Agrimone is dan ook treffend door erop te wijzen dat deze plant deze gewoontes ook heeft. De twee soorten zaden bevatten weerhaakjes die een klevend effect hebben.

Er is zelfs een plant ( de Grote klit) die er nog een dosis jeukpoeder aan toevoegt om zo het los krabben( en zo de zaden verspreidt) te bevorderen. Of je dat leuk vindt of niet dat zal de plant een zorg wezen.

Op de tweede foto staat er iets in het rood onderlijnd . Daarin staat te lezen de apothekers de Hondstong in het Latijn Cynoglossum noemen. Die zelfde geslachtsnaam staat nu nog te lezen in de flora Heukels.

De beschrijving van de bloempjes is ook identiek althans zo goed als: volgens Dodoens… die bloemen wassen boue aen die stelen veel by een/van coluere purpurbruyn. Volgens Heukels: bloemkroon bruinrood later vuilpaars zelden wit.

Als geneeskrachtige waarden heeft Dodoens veel waarden gehecht aan de wortel van de plant. Een preparatie van de wortel en gerstemeel zou heilzaam zijn tegen het vuur, twilt vier in de taal van Dodoens. De wortel die gebrand wordt zou helpen tegen inwendige pijnen bv bij een kneuzing .

In de tijden van Dodoens nam men het zo nauw  niet met de hygiëne. Door gebrek aan kennis en middelen moesten na verwonding ledenmaten afgezet worden omwille van het vuur.

Dodoens was zijn tijd ver vooruit . Tot aan zijn dood(tien maart vijftienhonderd vijfentachtig) bleef hij werken aan de vernieuwing van het “ Kruidboek” Hij zocht steeds aan bewijsmateriaal met veel argumenten. Dat is de dag van vandaag niet anders. Nu nog spreken biologen elkaar nog tegen. Het is daarom dat flora’s  om de tien jaar herschreven worden.

 

06:40 Gepost door Patrick Van Gampelaere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.