20-05-12

Hertstonge

Kaartje 1.jpgDit is een oude afbeelding van twee planten, die in het kruidboek van Rembert Dodoens staan . De linker noemt hij groote hertstonge en de rechter benoemde de geleerde cleyne hertstonge.

Samen met Hugo van Swinderen gingen we na op de juistheid van de plant.

Mijn eerste indruk was veenwortel. Het voorhoofd van Hugo trok in rimpels. Dat komt ervan wanneer ik mijn neus in planten steek. Mijn benen en handen begonnen te tillen. Plots een heldere blik van Hugo "adderwotel" was zijn antwoord. Ik begon te glimlachen. Het gezoek ging verder. De tijd begon te dringen want om 16u sluit de leeszaal. " Ik dacht aan veenwortel, maar de wortel klopt niet" was mijn antwoord. Veenwortel adderwortel het zijn overplanten volgens de plaatomschrijving, maar Dodoens geeft er de naam Hertstonge aan . Dan kwamen we tot de oplossing. Het is inderdaad adderwortel, maar de wotel van de linker plant hoort eigenlijk onder de wortel van de rechter.

Het was ondertussen al na 16 u. Het personeel van de leeszaal zagen ons buiten. Mijn vrouwtje had al ingepakt. Wij moesten nog beginnen. Als een slang gleden we de trappen af met alle drie een tevreden gevoel. Het krult nog wat na in onze buik van puur geluk. Hugo een prof bioloog is zijn pluimen nog niet kwijt  en ik als groene rakker wil niet als een museumstuk verslijten en mijn vrouwte haar ziel krijgt geen trap als het over het Prentenkabinet gaat.

Zo zijn wij ieders op zijn manier erg gelukkig en het laat geen spoor van vernieling na in onze geldbeugel. De leeszaal is gratis.

20:13 Gepost door Patrick Van Gampelaere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.