09-05-12

De merel is een kerel

073.JPG

Je moet de merel maar eens zien vechten voor een wijfje. Als de lente begint te borrelen dan kan je nogal een schouwspel zien. Twee mannetjes die strijden om het beste gebied. Hij kan niets verdragen en voor zijn modepop doet hij alles. Bij lijsters ligt dat anders die verdragen meer wat hun territorium aangaat.

Er staat veel op spel . Van 5u 'smorgens begint hij erg melodieus te zingen. Er bestaan wel 10 tot 15 soorten liedjes iedere keer voor een ander doeleinde. Om te ontwaken, om de grenzen af te bakenen, wanneer het wijfje een nest bouwt, wanneer ze eieren heeft. Bij gevaar is er niets kunstzinnig aan , aan de zang, dan lijkt het meer op een gekwetter.

Je moet je geen zorgen maken dat die kerel gaat indommelen. Het is allemaal mannenwerk. Het zware werk doet het vrouwtje. Een nest bouwen, je moet niet denken dat meneer merel één poot ernaar uitsteekt. Hij staat in voor de verdediging.

Wanneer de jongen uitkomen dan werken ze samen. Er wordt aan en af gevlogen om ze te voeden. Nu krijgen ze vooral wormen. Een malse regenworm wordt deskundig gevangen. Ter plaatsen huppelt  de merel op de grond , dan springt hij wel een eindje vooruit om daar weer te trappelen, dan gaat hij weer naar zijn eerste waar hij eerst stond te dansen, door het trillen kruipt de worm naar boven . Met een ruk wordt het slachtoffer naar boven getrokken. De sukkelaar wordt in stukken gehakt. Met een haast veert de vogel naar zijn tweede trilpartij en voor dat hij of zij het beseft is de bek vol.

In de zomer en winter liggen de kaarten anders geschikt. Door de droogte ( zomer) en vorst ( winter) kruipen de pieren dieper. Er valt niet meer te trappelen. Geen nood, er zijn nog bessen en ander fruit. Boeren zijn er boos genoeg op dat hun aarbeien worden verslonden. Mensen pikken ook . Zo zag ik vandaag een welgezette negerin uit een winkel stappen en vlug nog een besje uit een bakje verschalksen. Zegt niet te gauw het is weer een merel..

Er zijn wel vruchten die wrang smaken. Denk maar eens aan de sleedoorn of de meidoorn. Zeker voor de sleedoorn blijft de merel eraf. Het is pas na een stevige vorst dat al dit lekkers zoet begint te smaken. Zo heeft de vogel nog wat voedsel dat overblijft voor de winter. Het is toch nog niet zo slecht geregeld in de natuur als je daarover zou  denken.

19:18 Gepost door Patrick Van Gampelaere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.